Online Bireysel Psikolojik Danışmanlığı
Psikolojik Danışma Nedir?
Psikolojik danışma, bireylerin önem verdikleri çeşitli yaşam alanlarında karşılaştıkları düşünsel, duygusal ve davranışsal zorlukları daha iyi anlamak ve bu zorlukları gidermek amacıyla psikolojik danışmanlardan destek aldığı bir gelişim sürecidir. Bu süreçte psikolojik danışman ile danışan arasında gizlilik, güven ve gönüllülük esaslarına dayalı yüz yüze veya çevrimiçi bir ilişki oluşmaktadır. Yüz yüze görüşmenin de çevrimiçi (online) görüşmenin de kendilerine özel avantajları ve dezavantajları vardır ancak destek sürecinin verimliliği açısından anlamlı farklar bulunmamaktadır.
Psikolojik danışma sürecinde bir sorun üzerinde çalışmak zaman zaman sizin sıkıntı, acı veya üzüntü yaşamanıza neden olabilir. Bu olağan bir durumdur. Sürecin sonunda beklenen, kendinizi daha iyi tanımanız, sorununuzun çözümüne ilişkin davranışlar gerçekleştirebilmeniz ve yaşam kalitenizde bir iyileşmenin gerçekleşmesidir. Aynı zamanda geliştireceğiniz sağlıklı başa çıkma mekanizmaları ile gelecekteki sorunların da üstesinden gelme becerinizin artması yaygın sonuçlardandır.
Ne Zaman Psikolojik Destek Almalıyım?
Psikolojik danışma desteği almak için doğru zaman, kişinin yaşadığı zorluklara ve bu zorlukların günlük yaşamını nasıl etkilediğine bağlıdır. Psikolojik destek almayı düşünmeniz gereken bazı durumlardan aşağıda bahsedeceğiz ancak tüm psikiyatrik bozukluk teşhisleri ve ilaçlı tedaviler için bir psikiyatri uzmanına gitmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Sürekli Olumsuz Duygusal Durum:
Eğer uzun süredir kendinizi üzgün, umutsuz veya boşlukta hissediyorsanız ve bu duygular günlük yaşamınızı etkiliyorsa, psikolojik danışma almayı düşünebilirsiniz.
Yoğun ve/veya Sürekli Kaygı:
Sürekli kaygılı hissetmek veya genel olarak kaygılı bir ruh hali içinde olmak, psikolojik danışmanın yararlı olabileceği durumlardandır.
Uyku Problemleri:
Uzun süreli uyuyamama, çok fazla uyuma veya rahatsız edici rüyalar görmek, psikolojik danışmanın yardımcı olabileceği durumlardır.
Yeme Alışkanlıklarında Değişiklik:
Dramatik kilo kaybı veya kilo alımı, iştah kaybı veya aşırı yeme gibi durumlar da danışma gerektirebilir.
İzolasyon:
Sosyal aktivitelerden, arkadaşlarınızdan ve ailenizden uzaklaşma eğilimi.
Kayıp ve Yas:
Sevilen birinin kaybı, boşanma veya ciddi bir hastalık gibi yaşam olayları, psikolojik danışmanın yararlı olabileceği durumlardır.
Travmatik Deneyimler:
Kaza, saldırı, doğal afetler veya diğer travmatik olaylar.
Sosyal Sorunlar:
Sürekli çatışmalar, anlaşmazlıklar veya kopukluklar yaşamak.
Romantik İlişki Sorunları:
Evlilik sorunları, boşanma süreci veya ilişkinin sona ermesi.
Kariyer Stresi:
İş yerinde tükenmişlik, iş kaybı veya iş değiştirme süreci.
Akademik Zorluklar:
Okulda başarısızlık, motivasyon eksikliği veya eğitim hayatında zorluklar yaşamak.
Psikosomatik Semptomlar:
Baş ağrıları, mide problemleri veya diğer bedensel belirtiler, altta yatan duygusal sorunlardan kaynaklanıyor olabilir ancak öncelikle bir hekime gitmelisiniz.
Kendine Zarar Verme Düşünceleri:
Kendine zarar verme veya intihar düşünceleri.
Madde Kullanımı:
Alkol, uyuşturucu veya diğer maddelerin kötüye kullanımı.
Genel Tatminsizlik:
Hayattan, işten veya ilişkilerden genel bir tatminsizlik hissi.
Psikolojik danışma, yukarıdaki sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bir danışman, size özel durumlarınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun stratejiler ve teknikler sunarak, bilişsel, duygusal ve davranışsal değişiklikler yapmanıza yardımcı olur. Danışma süreci, kendinizi daha iyi anlamanızı, başa çıkma becerilerinizi geliştirmenizi ve yaşam kalitenizi artırmanızı sağlar.
Eğer yukarıdaki durumlardan bir veya birkaçını yaşıyorsanız ve bunlar hayatınızı olumsuz etkiliyorsa, bir psikolojik danışmanla görüşmeyi düşünmek faydalı olabilir. Psikolojik danışma desteği almak, daha sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam sürmek için önemli bir adım olabilir.